Goelen en Gaukema

Kwantiteit vs. kwaliteit: een essentieel verschil bij rekrutering

_DSC4709
_DSC4709

Als bedrijf streven we er vaak naar om zoveel mogelijk sollicitaties te ontvangen voor openstaande vacatures. Het lijkt een indicator van succes. Veel interesse betekent dat onze vacature aantrekkelijk is, toch? Maar laten we eens stilstaan bij een belangrijk aspect dat soms over het hoofd wordt gezien: het verschil tussen veel instroom en een kwalitatieve aanwerving. 

Wat is 'veel instroom'? 

Veel instroom op een vacature betekent simpelweg dat veel mensen solliciteren. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals een sterke online aanwezigheid, een breed netwerk of een populair bedrijfsimago. Het hebben van veel sollicitanten kan in eerste instantie indrukwekkend lijken, maar het vertelt ons niet per se of we de juiste kandidaten voor de functie aantrekken. Bovendien brengt het screenen van de vele CV's, die vaak niet in aanmerking komen, veel werk en tijdverlies met zich mee.  

De essentie van kwalitatieve selectie 

Kwalitatieve selectie is niet gericht op kwantiteit, maar wel op het vinden van een waardevolle medewerker voor jouw bedrijf. Dit houdt in dat we niet kijken naar het aantal sollicitanten, maar vooral naar de relevantie en geschiktheid van de kandidaten voor de functie en de bedrijfscultuur. Een kwalitatieve selectie gaat verder dan alleen het invullen van een vacature; het draait om het vinden van een medewerker die niet alleen competent is, maar ook past bij de waarden, doelen en sfeer van het bedrijf en bovendien het nodige groeipotentieel heeft. De basis voor een sterk team en een duurzame samenwerking.  

Rekruteren is duurzaam samenwerken van A tot Z 

Het ontvangen van veel sollicitaties is een goed begin, maar het streven naar kwalitatieve selectie is de sleutel tot succes op lange termijn. Daar ligt de meerwaarde van onze ervaren consultants. Geen CV's die snel worden doorgestuurd naar een tiental klanten, maar een grondige screening van zowel technische vaardigheden als culturele fit in functie van jouw vacature en bedrijf. Uit dit face-to-face selectiegesprek volgt een selectierapport met alle relevante informatie incl. de motivatie van de kandidaat. Bovendien bieden wij de mogelijkheid om via een assessment de kandidaat nog beter te leren kennen. Een assessment geeft inzicht in de competenties, kwaliteiten, talenten, mogelijke valkuilen en werkpunten van een potentiële nieuwe medewerker. 

Kortom bij ons geen dozijn kandidaten die misschien zouden kunnen matchen, maar wel dé kandidaat die past in jouw team. 

_DSC3582

Wens je meer informatie?